Електродно-аналітичні властивості полівінілхлоридних мембран на основі потрійних металополімерних комлексів

Маторіна, К.В. and Чмиленко, Т.С. and Чмиленко, Ф.О. (2015) Електродно-аналітичні властивості полівінілхлоридних мембран на основі потрійних металополімерних комлексів. Вісник Дніпропетровського університету. Серія: Хімя, Т. 23 (Вип.1). pp. 40-49.

[img] Text
Твір.pdf

Download (1MB)

Abstract

Встановлений вплив природи електродно-активної речовини (ЕАР), складу зовнішнього та внутрішнього розчинів на формування аналітичного сигналу полівінілхлоридних (ПВХ)-мембран на основі асоціатів та потрійних метало-полімерних комплексів (ПМПК). Вологопоглинання синтезованих мембран зростає зі збільшенням вмісту полівінілпіролідону (ПВПД). Для мембран, які містять у якості ЕАР ПМПК, значення ступеня набухання є більшим майже у 2 рази відносно мембран на основі асоціатів. Значення вологопоглинання мембран обумовлено природою ЕАР, за збільшенням ступеню набухання вони утворюють ряд асоціат < фонова мембрана < ПМПК. Набухання фонової мембрани, пояснюється фізичною сорбцією молекул води поверхнею пластифікованої мембрани. При введенні іонів металів змінюється гідратація макромолекули ПВПД, ланка макромолекули зазнає конформаційних перетворень. Макромолекули ПВПД створюють тунелі або порожнини, де розміщуються комплексні частинки та акумулюється додаткова вода за рахунок другого координаційного шару. Виготовлені сенсори на основі ПМПК мають крутизну електродної функції 25 мВ/рС та лінійна залежність потенціалу від концентрації полімеру спостерігається в інтервалі 5–7 рС. Сенсори на основі асоціатів мають крутизну електродної функції 20–25 мВ/рС залежно від природи ЕАР, робочий діапазон 4–8 рС. Час відгуку сенсорів не перевищує 1 хвилини. Оптимальний час кондиціонування синтезованих ПВХ-мембран становить 24 години. Розроблені потенціометричні сенсори для визначення залишкових кількостей низькомолекулярного ПВПД, який є харчовою добавкою Е 1201, що використовують для загущення, стабілізації та освітлення харчових продуктів. Проведене визначення вмісту ПВПД в реальних об’єктах (яблучний сік, пиво, червоне вино та коньяк) з використанням виготовлених сенсорів (Sr < 0.08). До переваг запропонованої методики прямого потенціометричного визначення харчової добавки Е-1201 слід віднести: низьку межу визначення (1·10-8 М), експресність (2–5 хв) та відсутність складних етапів пробопідготовки. Розроблені потенціометричні сенсори можна використовувати у лабораторіях для контролю якості харчових продуктів, зокрема алкогольних та безалкогольних напоїв, на вміст харчової добавки Е-1201.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: потрійний метало-полімерний комплекс; полівінілпіролідон; яблучний сік; пиво; вино; коньяк.
Subjects: Analytical Chemistry
Medicinal chemistry
Divisions: Departments > Department of General and Clinical Pharmacy
Depositing User: Елена Шрамко
Date Deposited: 07 Sep 2016 07:08
Last Modified: 08 Sep 2016 12:56
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/847

Actions (login required)

View Item View Item