Експериментальне дослідження когнітивної функції на тлі часткової харчової депривації та її корекції

Кушта, А.О. (2023) Експериментальне дослідження когнітивної функції на тлі часткової харчової депривації та її корекції. Медичні перспективи = Medicni perspektivi (Medical perspectives) (2). pp. 4-10. ISSN 2307-0404 (print), 2786-4804 (online)

[img] Text
ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ.pdf

Download (654kB)
Official URL: https://medpers.dmu.edu.ua/

Abstract

Пухлини голови та шиї становлять значний відсоток від усієї онкопатології. Найчастіше діагностується рак ротової порожнини. Розташування пухлини та її інвазія призводять до порушення ковтання вже в доопераційному періоді, що посилюється в післяопераційному періоді внаслідок об'ємних дефектів. Порушення ковтання призводить до зниження нутритивного статусу. Викликає інтерес когнітивна функція на фоні нутритивної недостатності. Відомо, що метаболічні порушення, зокрема ожиріння, негативно впливають на когнітивну функцію і можуть призвести до деменції. Але поки що залишається невідомим, як впливає харчова депривація на когнітивну функцію у щурів, а також здатність тварин переносити стресові ситуації, адже голод є однією з моделей стресового чинника. Мета – оцінити стан когнітивної функції та стресостійкості на тлі часткової харчової депривації та її корекції в експерименті. Робота виконана на 60 статевозрілих щурахсамцях масою 280±20 г (М±m) лінії Вістар. Перед початком експериментального дослідження тварини перебували на частковій харчовій депривації (ЧХД).Після втрати ваги щурів розподілили на 4 групи залежно від схем корекції харчування: 1 група – контрольних тварин, харчування відповідно до фізіологічних потреб; 2 група – часткова харчова депривація (ЧХД) без компенсаторного харчування; 3 група – компенсаторне ентеральне харчування харчовою сумішшю «Peptamen» (ЧХД+ЕХ); 4 група – ентеральне харчування та препарат «Глутаргін» (ЧХД+ЕХ+Глутаргін). Визначали поведінкову реакцію та когнітивну функцію в тесті «відкрите поле» та моделі УРПУ (умовний рефлекс пасивного уникнення). Отримані нами результати свідчать, що щури з частковою харчовою депривацією схильні до стресу й не можуть знайти правильний вихід із ситуації. Також протягом усього періоду дослідження в них страждала й когнітивна функція, про що свідчать дані тесту УРПУ. При дослідженні стійкості до стресу на тлі часткової харчової деривації щури, які продовжували отримувати обмежений раціон харчування, за показниками (амбуляція, грумінг, реринг, дефекація) були не стресостійкі порівняно з контрольною групою та на тлі компенсаторного харчування (р<0,05). Протягом усіх періодів дослідження когнітивної функції спостерігалася зміна показника перебування у світлій камері з достовірним (р<0,05) поліпшенням у 1 групі – 20,5%, 3 – 18,36% та 4 групі – 19,53%

Item Type: Article
Additional Information: DOI: 10.26641/2307-0404.2023.2.282990
Uncontrolled Keywords: Ключові слова: когнітивна функція, стрес, глутаргін, додаткове харчування, експеримент, часткова харчова депривація; cognitive function, stress, glutargine, supplementary nutrition, experiment, partial food deprivation
Subjects: Theoretical medicine
Divisions: University periodicals > Medical perspectives
Depositing User: Ирина Медведева
Date Deposited: 05 Sep 2023 07:09
Last Modified: 05 Sep 2023 07:09
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/8527

Actions (login required)

View Item View Item