Василенко, Н.В. (2016) Окремі аспекти вегетаріанства у дітей раннього віку. Materials of the XII International scientific and practical conference, «Areas of scientific thought», December 30, 2015 - January 7, 2016 on Medicine, V. 13. pp. 22-27.
|
Text
Сб_ матер_3-p.22-27-.pdf Download (187kB) | Preview |
Abstract
Нині широкого розповсюдження набув такий різновид раціону харчування як вегетаріанство. Протягом багатьох років не припиняються дискусії стосовно позитивних та негативних ефектів харчування, позбавленого нутрієнтів тваринного походження, особливо в дитячому віці [1]. На основі аналізу літературних даних та власних спостережень оцінити вплив вегетаріанських дієт на стан здоров’я дітей раннього віку. За останні шість місяців в дитячому гематологічному центрі м. Кривого Рогу ми спостерігали три клінічних випадки дефіцитних анемій тяжкого ступеню у дітей від матерів-вегетаріанок. Відомо, що відмінною рисою вегетаріанських дієт є високий вміст вуглеводів, харчової клітковини, омега-6 жирних кислот, вітаміну Є, фолієвої кислоти, вітаміну С, каротиноїдів та магнію. Одночасно подібні дієти характеризуються низьким вмістом білків, довголанцюгових омега-3 жирних кислот, вітаміну В12, ретинолу, вітаміну Д, кальцію, цинку та заліза. Джерела харчового білку при вегетаріанських дієтах не завжди здатні забезпечити адекватний набір амінокислот, необхідних для повноцінного функціонування різних систем організму [6], що може призводити до вираженого відставання у фізичному розвитку та супутньої неврологічної дисфункції.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Pediatrics |
Divisions: | Faculty of Postgraduate Education > Department of Pediatrics, family medicine and clinical laboratory diagnostics FPE |
Depositing User: | Елена Шрамко |
Date Deposited: | 19 Jan 2018 09:52 |
Last Modified: | 19 Jan 2018 09:52 |
URI: | http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/2259 |
Actions (login required)
View Item |