Конечные продукты гликирования и их рецепторы при сердечно-сосудистых заболеваниях

Шевцова, А.И. and Ткаченко, В.А. (2019) Конечные продукты гликирования и их рецепторы при сердечно-сосудистых заболеваниях. Журнал Гродненского государственного медицинского университета, Т. 17 (№ 1). pp. 11-16. ISSN 2221-8785 (Print), 2413-0109 (Online)

[img]
Preview
Text
Конечные продукты гликирования и их рецепторы ГрГМУ том 17 (1) - 2019.pdf

Download (384kB) | Preview
Official URL: http://journal-grsmu.by/index.php/ojs

Abstract

The advanced glycation end products (AGE) are a heterogeneous group of compounds formed by the interaction of sugars and active carbonyls with proteins and lipids. The purpose of this review is to discuss the role of AGE and their receptors (RAGE) in the pathogenesis and diagnosis of non-diabetic cardiovascular diseases. The new therapeutic approaches to the treatment of heart failure based on the regulation of the level of AGE and RAGE are considered. Конечные продукты гликирования (КПГ) – гетерогенная группа веществ, образующихся при взаимодействии сахаров и активных карбонильных соединений с белками и липидами. Цель данного обзора – обсуждение роли КПГ и их рецепторов (RAGE) в патогенезе и диагностике сердечно-сосудистых заболеваний, не связанных с диабетом. Рассмотрены новые подходы к лечению сердечной недостаточности на основе регуляции содержания КПГ и RAGE.

Item Type: Article
Additional Information: doi: 10.25298/2221-8785-2019-17-1-11-106
Uncontrolled Keywords: glycation, receptors, cardiovascular diseases, treatment; гликирование, рецепторы, сердечно-сосудистые заболевания, лечение.
Subjects: Biological Chemistry
Divisions: Departments > Department of Biochemistry and medical chemistry
Depositing User: Елена Шрамко
Date Deposited: 09 Dec 2019 12:42
Last Modified: 25 May 2020 07:46
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/4660

Actions (login required)

View Item View Item