Характеристика стану кишкової мікрофлори та вмісту коротколанцюгових жирних кислот у хворих із синдромом подразненого кишечника

Stepanov, Yu.M. and Budzak, I.Ya. and Klenina, I.A. (2019) Характеристика стану кишкової мікрофлори та вмісту коротколанцюгових жирних кислот у хворих із синдромом подразненого кишечника. Гастроентерологія, 3. pp. 178-181. ISSN 2308-2097

[img] Text
CCF27102020_0001.pdf

Download (3MB)

Abstract

У статті розглядаються питання, пов’язані з кишковою мікрофлорою та коротколанцюговими жирними кислотами у хворих із синдромом подразненого кишечника. Встановлено, що концентрація оцтової, пропіонової, масляної кислот у калі є вищою у хворих із синдромом подразненого кишечника з діареєю порівняно з хворими без діарейного синдрому. У 83,3–88,9 % хворих із різними формами синдрому подразненого кишечника спостерігаються дисбіотичні зміни; у пацієнтів із діарейною формою частіше відзначається знижений вміст біфідобактерій та, особливо, лактобактерій. Виявлена певна взаємозалежність між концентрацією коротколанцюгових жирних кислот та вмістом біфідобактерій, лактобактерій, кандидозної та умовно-патогенної флори. В статье рассматриваются вопросы, связанные с кишечной микрофлорой и короткоцепочечными жирными кислотами у больных с синдромом раздраженного кишечника. Установлено, что концентрация уксусной, пропионовой, масляной кислот в кале выше у больных с синдромом раздраженного кишечника с диареей по сравнению с больными без диарейного синдрома. У 83,3–88,9 % больных с различными формами синдрома раздраженного кишечника наблюдаются дисбиотические изменения; у пациентов с диарейной формой чаще отмечается пониженное содержание бифидобактерий и, особенно, лактобактерий. Отмечается определенная взаимозависимость между концентрацией короткоцепочечных жирных кислот и содержанием бифидобактерий, лактобактерий, кандидозной и условно-патогенной флоры. The article presents the issues related to gut microbiota and short-chain fatty acids in patients with irritable bowel syndrome. It was found that the faecal concentration of acetic, propionic, butyric acids is higher in patients with irritable bowel syndrome with diarrhea, compared with the patients without diarrhea syndrome. 83.3–88.9% of patients with various forms of irritable bowel syndrome presented with dysbiotic changes. The reduced concentration of Bifidobacterium species, mainly lactic acid bacteria, is more often registered in patients with diarrheal form. There is a certain correlation between the concentration of short-chain fatty acids and the content of Bifidobacterium, Lactobacillus, Candida and opportunistic bacteria.

Item Type: Article
Additional Information: http://dx.doi.org/10.22141/2308-2097.53.3.2019.181470
Uncontrolled Keywords: синдром раздраженного кишечника, микрофлора кишечника, дисбиоз, короткоцепочечные жирные кислоты, irritable bowel syndrome, gut microbiota, dysbiosis, short-chain fatty acids.
Subjects: Gastroenterology
Divisions: Faculty of Postgraduate Education > Department of Therapy, cardiology and family medicine FPE
Depositing User: Оксана Мажуга
Date Deposited: 06 Nov 2020 09:18
Last Modified: 06 Nov 2020 09:18
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/5929

Actions (login required)

View Item View Item