Особливості ураження шлунково-кишкового тракту при коронавірусній хворобі (COVID-19) у різні хвилі пандемі

Перцева, Т.О. and Конопкіна, Л.І. and Бєлослудцева, К.О. and Мироненко, О.В. and Ботвінікова, Л.А. and Щудро, О.О. and Губа, Ю.В. (2021) Особливості ураження шлунково-кишкового тракту при коронавірусній хворобі (COVID-19) у різні хвилі пандемі. Здобутки клінічної і експериментальної медицини (4). pp. 151-155. ISSN 1811–2471

[img] Text
Перцева 3.pdf

Download (188kB)
Official URL: https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/zdobutky-eks-med...

Abstract

. На сьогодні все частіше з’являються дані про наявність інших симптомів захворювання СOVID-19, окрім респіраторних. Одними із найчастіших атипових симптомів є гастроентерологічні. Мета – оцінити частоту виявлення гастроентерологічних симптомів у хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) у різні хвилі пандемії в регіоні Придніпров’я. Матеріал і методи. Обстежено 68 хворих із верифікованою коронавірусною хворобою (COVID-19). Усі вони склали основну групу, яка була поділена на три підгрупи залежно від періоду, в який розвинулась хвороба: підгрупа 1 – 19 хворих (середній вік – (53,1±3,3) року; чоловіків – 10 (52,6 %), жінок – 9 (47,4 %)), госпіталізовані у період з жовтня 2020 року по січень 2021 року; підгрупа 2 – 27 хворих (середній вік – (57,3±2,5) року, чоловіків – 12 (44,4 %), жінок – 15 (55,6 %)), госпіталізовані у період з березня по травень 2021 року; підгрупа 3 – 22 особи (середній вік – 56,2±4,7 року, чоловіків – 9 (40,9 %), жінок – 13 (59,1 %)), госпіталізовані у період з вересня по листопад 2021 року. Обстеження пацієнтів включало загальноклінічні методи. Результати. Маніфестація гастроентерологічних симптомів у всіх хворих була в середньому на (5,3±2,9) добу від початку захворювання та не відрізнялась по підгрупах (р>0,05). Нудота спостерігалась майже у кожного шостого хворого та у більшості випадків супроводжувалась блюванням, при цьому достовірної різниці між підгрупами виявлено не було (р>0,05). На наявність блювання скаржились 6 (27,3 %) хворих 3-ої підгрупи, що було достовірно частіше, ніж у 2-ій підгрупі (1 (3,7 %) хворий) (р=0,020). Усі хворі 1-ї та 2-ї підгруп відмічали одноразове блювання, яке приносило полегшення та не потребувало медикаментозного втручання, при цьому чотирьох хворих 3-ої підгрупи (66,7 %) блювання турбувало більше одного разу (в середньому (2,5±0,5) разів). Біль у животі майже не зустрічався у когорті обстежених та частота виявлення симптому не відрізнялась достовірно між підгрупами (р>0,05), він мав досить сильну виразність, що порушувало повсякденну діяльність хворих. Діарея у 3-й підгрупі турбувала пацієнтів достовірно частіше, ніж у 2-й підгрупі (р=0,013). Виявлено більш тривалу діарею у хворих підгрупи 3 ((3,4±0,7) доби), ніж у хворих підгрупи 1 (1,2±0,3 доби) (р<0,0001), що потребувало призначення регідратаційної терапії. Аналіз поєднання гастроентерологічних симптомів у хворих з COVID-19 показав, що найчастіше спостерігався один симптом – нудота або діарея, різниці між підгрупами виявлено не було (р>0,05). Висновки. Нудота, блювання, біль у животі та діарея – найчастіші гастроентерологічні симптоми при СOVID-19, причому в регіоні Придніпров’я блювання та діарея достовірно частіше зустрічались восени 2021 року, ніж навесні 2021 року. За наявності гастроентерологічних симптомів в умовах пандемії COVID-19 у пацієнтів обов’язково необхідно виключити інфікування SARS-CoV-2. Today, patients with COVID-19 perform not only respiratory symptoms. One of the most common atypical symptoms are gastrointestinal. The aim – to evaluate the frequency of gastrointestinal symptoms in patients with coronavirus disease (COVID-19) in different waves of the pandemic in the Dnipro region. Material and Methods. 68 patients with verified coronavirus disease (COVID-19) were examined. All of them formed the main group, which was divided into three subgroups depending on the period in which the disease developed: subgroup 1 included 19 patients (mean age – 53.1±3.3 years; men – 10 (52.6 %) , women – 9 (47.4 %)) who were hospitalized in the period from October 2020 to January 2021; to subgroup 2 – 27 patients (average age – 57.3±2.5 years, men – 12 (44.4 %), women – 15 (55.6 %)), who were hospitalized in the period from March to May 2021 year; to subgroup 3 – 22 patients (average age – 56.2±4.7 years, men – 9 (40.9 %), women – 13 (59.1 %)), who were hospitalized in the period from September to November 2021 year. Examination of patients included evaluation of physical status by clinical methods. Results. Manifestation of gastroenterological symptoms in all patients was on average 5.3±2.9 days from the onset of the disease and did not differ by subgroup (p>0.05). Nausea was observed in almost every sixth patient and in most cases was accompanied by vomiting, with no significant difference between subgroups (p>0.05). 6 (27.3 %) patients of the 3rd subgroup complained of vomiting, which was significantly more often than in the 2nd subgroup (1 (3.7 %) patients) (p=0.020). All patients of the 1st and 2nd subgroups reported single vomiting, which brought relief and did not require medical intervention, while four patients of the 3rd subgroup (66.7 %) had vomiting more than once (mean 2.5±0.5 times). Abdominal pain was almost non-existent in the cohort of subjects and the frequency of symptoms did not differ significantly between subgroups (p>0.05), it was quite strong, which disrupted the daily activities of patients. Diarrhea in subgroup 3 bothered patients significantly more often than in subgroup 2 (p=0.013). Prolonged diarrhea was detected in patients of subgroup 3 (3.4±0.7 days) than in patients of subgroup 1 (1.2±0.3 days) (p<0.0001), which required the appointment of rehydration therapy. Analysis of the combination of gastroenterological symptoms in patients with COVID-19 showed that the most common symptom was nausea or diarrhea, no difference between subgroups was found (p>0.05). Conclusions. Nausea, vomiting, abdominal pain and diarrhea are the most common gastrointestinal symptoms of COVID-19, and in the Dnieper region, vomiting and diarrhea were significantly more common in autumn 2021 than in spring 2021. In the presence of gastroenterological symptoms in a COVID-19 pandemic, patients must be excluded from SARS-CoV-2 infection.

Item Type: Article
Additional Information: Як цитувати Перцева, Т. О., Конопкіна, Л. І., Бєлослудцева, К. О., Мироненко, О. В., Ботвінікова, Л. А., Щудро, О. О., & Губа, Ю. В. (2022). ОСОБЛИВОСТІ УРАЖЕННЯ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ПРИ КОРОНАВІРУСНІЙ ХВОРОБІ (COVID-19) У РІЗНІ ХВИЛІ ПАНДЕМІЇ . Здобутки клінічної і експериментальної медицини, (4), 151–155. https://doi.org/10.11603/1811-2471.2021.v.i4.12514
Uncontrolled Keywords: коронавірусна хвороба; COVID-19; гастроентерологічні симптоми; coronavirus disease; COVID-19; gastrointestinal symptoms.
Subjects: Gastroenterology
Divisions: Departments > Department of Internal Medicine 1 (formerly - Faculty Therapy and Endocrinology)
Depositing User: Елена Шрамко
Date Deposited: 18 Oct 2022 09:41
Last Modified: 18 Oct 2022 09:41
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/7878

Actions (login required)

View Item View Item