Гігієнічна оцінка небезпечних хлоритів в обробленій діоксидом хлору питній воді та ризик від її вживання для здоров'я населення

Прокопов, В.О. and Липовецька, О.Б. and Куліш, Т.В. (2023) Гігієнічна оцінка небезпечних хлоритів в обробленій діоксидом хлору питній воді та ризик від її вживання для здоров'я населення. Медичні перспективи = Medicni perspektivi (Medical perspectives) (3). pp. 162-169. ISSN 2307-0404 (print), 2786-4804 (online)

[img] Text
ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА.pdf

Download (504kB)
Official URL: https://medpers.dmu.edu.ua/

Abstract

На сьогодні діоксид хлору почав ширше впроваджуватися в технології водопідготовки на річкових водопроводах України. На Дніпровському водопроводі м. Києва діоксид хлору використовується в традиційній технології водопідготовки як для первинної, так і вторинної обробки води. Мета – проаналізувати результати вмісту небезпечних хлориті водопровідній питній воді окремих районів міста Києва та розрахувати й оцінити неканцерогенний ризик від вживання цієї води для здоров'я людей. Показано, що в питній воді з водопровідних мереж Святошинського, Шевченківського, Оболонського, Подільського районів міста, в які вона надходить після обробки діоксидом хлору з Дніпровського водопроводу, рівні хлоритів були найменшими зимою та навесні. У літній період концентрації хлоритів у воді з досліджуваних мереж були найбільшими і становили в середньому від 0,32 до 0,45 мг/дм3. Восени хлорити у воді з цих мереж реєструвалися на рівні 0,22-0,28 мг/дм3 . Весною (травень) та особливо влітку рівні хлоритів у питній воді за середніми даними до 1,5-2 разів перевищували національний гігієнічний норматив (0,2 мг/дм3 ), але жодного разу вони не були вищими стосовно нормативу хлоритів (0,7 мг/дм3 ), рекомендованого ВООЗ. Виконаний нами аналіз санітарно-хімічних та мікробіологічних показників у питній воді показав, що впродовж усього періоду спостереження вода характеризувалася високою якістю та безпечністю. Оцінка ризику розвитку неканцерогенних ефектів для перорального шляху надходження хлоритів з питною водою із зазначених водопровідних мереж за середньорічними даними показав значення коефіцієнта небезпеки (HQ) на рівні 0,24-0,38, тобто був нижчим за 1,0. Проведено також визначення коефіцієнта небезпеки для вмісту хлоритів у питній воді на рівні 0,2 мг/дм3 та навіть 0,7 мг/дм3 , який засвідчив, що вживання протягом життя питної води із таким вмістом хлоритів не несе загрози здоров'ю людини, оскільки коефіцієнт небезпеки знаходиться в межах 1,0, що є допустимим (прийнятним) ризиком за ступенем небезпеки. Таким чином, використання діоксиду хлору в традиційній технології водопідготовки забезпечує високу якість та безпечність питної води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. Відмічається періодичне (в основному влітку) перевищення в питній воді вмісту хлоритів стосовно національного нормативу (0,2 мг/дм3 ), але його рівень у жодному разі не був вищим за норматив, рекомендований ВООЗ (0,7 мг/дм3 ). Показано, що наявні рівні хлоритів у питній воді та її вживання з таким токсичним навантаженням не створює загрози здоров'ю людей.

Item Type: Article
Additional Information: DOI: 10.26641/2307-0404.2023.3.289220
Uncontrolled Keywords: Ключові слова: питна вода, діоксид хлору, хлорити, якість питної води, неканцерогенний ризик; drinking water, chlorine dioxide, chlorites, drinking water quality, non-carcinogenic risk
Subjects: Preventive medicine
Divisions: University periodicals > Medical perspectives
Depositing User: Ирина Медведева
Date Deposited: 15 Apr 2024 09:43
Last Modified: 15 Apr 2024 09:43
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/8847

Actions (login required)

View Item View Item