Ярош, О.К. and Івчина, Н.А. and Ярош, О.О. (2020) Зниження гіперглікемії за цукровому діабету 2 типу малими дозами глюкози й підсолоджувачів. Фармакологія та лікарська токсикологія, Т. 14 (№ 3). pp. 198-205. ISSN 2227-7943
Text
Ивчина Ярош Снижение гипергликемии при СД 2 типа малыми дозами глюкозы.pdf Download (1MB) |
Abstract
Мета дослідження– визначити вплив малих доз глюкози та підсолоджувачів, рослинного – стевії солодкої та хімічного – аспартаму, на рівень глюкози в крові за гіперглікемії в пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу. Автори пропонують як один із перших можливих шляхів лікування цукрового діабету 2 типу – зниження гіперглікемії впливом солодощів на слизову ротової порожнини, зокрема, малими дозами глюкози та підсолоджувачами: рослинним (екстракт стевії солодкої) і хімічним (аспартам). Спостереженнями на хворих з діабетом 2 типу дослідники встановили ефект зниження гіперглікемії після застосування малих доз глюкози та підсолоджувачів. За рівнем зменшення гіперглікемії в пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу вивчені речовини можна розташувати наступним чином: глюкоза < екстракт листя стевії солодкої < аспартам. Автори роблять висновок, що малі дози глюкози, рослинний (екстракт листя стевії солодкої) та хімічний (аспартам) підсолоджувачі здатні знижувати гіперглікемію в пацієнтів з діабетом 2 типу. Ключові слова: гіперглікемія, цукровий діабет 2 типу, фармакотерапія, глюкоза, стевія солодка, аспартам. The aim of the study – to determine the effects of small doses of glucose, plant (sweet stevia leaves extract) and chemical (aspartame) sweeteners on the blood glucose level in patients with type 2 diabetes mellitus. The authors recommend that one of the first possible ways to treat type 2 diabetes is to reduce hyper- glycemia by influence on the oral mucosa with small doses of glucose and sweeteners: plant (sweet stevia leaves extract) and chemical (aspartame). By observing patients with type 2 diabetes, the researchers found the effect of reducing hyperglycemia with low doses of glucose and artificial sweeteners. According to the level of reduction of hyperglycemia in patients with type 2 diabetes mellitus, the studied substances can be arranged as follows: glucose < sweet stevia leaves extract < aspartame. The authors conclude that small doses of glucose, plant (sweet stevia leaves extract) and chemical (aspartame) sweeteners are able to reduce hyperglycemia in patients with type 2 diabetes.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | https://doi.org/10.33250/14.03.198 |
Uncontrolled Keywords: | гіперглікемія, цукровий діабет 2 типу, фармакотерапія, глюкоза, стевія солодка, аспартам. hyperglycemia, type 2 diabetes mellitus, pharmacotherapy, glucose, sweet stevia, aspartame. |
Subjects: | Pharmacology Diabetes |
Divisions: | Departments > Department of Internal Medicine 3 (formerly - hospital therapy 2) |
Depositing User: | Анастасия Жигар |
Date Deposited: | 12 Oct 2020 06:37 |
Last Modified: | 12 Oct 2020 06:37 |
URI: | http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/5816 |
Actions (login required)
View Item |