Renal function and nutritional status in patients with arterial hypertension

Rodionova, V.V. and Boiko, O.O. (2020) Renal function and nutritional status in patients with arterial hypertension. Медичні перспективи = Medicni perspektivi (Medical perspectives), Т. 25 (№ 4). pp. 66-72. ISSN 2307-0404 (print), 2786-4804 (online)

[img] Text
Медичні перспективи. 2020. Т. 25, № 4. С.66-72.pdf

Download (296kB)
Official URL: https://medpers.dmu.edu.ua/

Abstract

Arterial hypertension is the main preventable cause of cardiovascular disease and all causes of death worldwide, and also ranks second among the most important causes of chronic kidney disease after diabetes. An important factor contributing to the increase in blood pressure is obesity. Being overweight raises blood pressure and accounts for 65-75% of the initial hypertension, which is the main cause of cardiovascular disease and kidney disease. The aim of the work was to study renal function in patients with arterial hypertension, depending on the nutritional status of patients. Materials and methods. A prospective study included 47 stable outpatients with stage II arterial hypertension (left ventricular hypertrophy) of the 1st to 3rd degree, (24 women and 23 men), the average age was 55.7 (8.9) years. The mean disease duration was 14 (3.2) years. The control group included 28 relatively healthy people without arterial hypertension (15 women and 9 men), the average age was 56.0 (6.6) years. All patients were evaluated for complaints, medical history, smoking status, physical examination with anthropometric indicators (height, weight, body mass index, waist circumference), heart rate and blood pressure. The risk of cardiovascular events was also determined in accordance with the SCORE scale. The nutritional status was evaluated based on bioimpedancemetry data (Omron analyzer) with determination of the percentage of total fat, muscle mass and visceral fat. To determine the functional state of the kidneys, the level of total protein in blood serum, creatinine and albumin in the urine was determined, with the determination of the albumin creatinine ratio in a single portion of urine, the glomerular filtration rate were calculated. Results and conclusions. In patients with arterial hypertension, a change in nutritional status was detected in the form of an increase in the amount of total adipose tissue against a background of a decrease in muscle tissue pool, with the development of sarcopenia in combination with obesity. Also, patients developed hypertensive nephropathy. It was found that the BMI is not informative enough to determine nutritional status, but requires the use of bioimpedancemetry to determine the percentage of total fat, visceral fat and muscle mass. Артеріальна гіпертензія є основною запобіжною причиною, яка упереджується при серцевосудинних захворюваннях і всіх причинах смерті в усьому світі та посідає друге місце серед найбільш важливих причин хронічної хвороби нирок після діабету. Важливим фактором, що сприяє підвищенню артеріального тиску, є ожиріння. Надмірна вага сприяє підвищенню кров'яного тиску і становить 65-75% первинної гіпертонії, яка є основною причиною серцево-судинних захворювань і захворювань нирок. Метою роботи було дослідження функції нирок у хворих на артеріальну гіпертензію залежно від нутритивного статусу пацієнтів. Матеріали та методи. У проспективне дослідження увійшли 47 стабільних амбулаторних пацієнтів з артеріальною гіпертензією II стадії (гіпертрофія лівого шлуночка) 1-3 ступеня, (24 жінки і 23 чоловіки), середній вік – 55,7 (8,9) року. Середня тривалість захворювання становила 14 (3,2) років. До контрольної групи були включені 28 відносно здорових осіб без артеріальної гіпертензії (15 жінок і 9 чоловіків), середній вік – 56,0 (6,6) років. Усім пацієнтам проводили оцінку скарг, анамнестичних даних, статусу куріння, фізикальний огляд з визначенням антропометричних показників (зріст, вага, індекс маси тіла, окружність талії), вимірюванням частоти серцевих скорочень і рівня артеріального тиску. Також визначали ризик серцево-судинних подій відповідно до шкали SCORE. Стан нутритивного статусу оцінювали на підставі даних біоімпедансметрії (аналізатор "Omron") з визначенням відсотка загального жиру, м'язової маси і вісцерального жиру. Для уточнення функціонального стану нирок визначали рівень загального білка в сироватці крові, креатиніну та альбуміну в сечі, з визначенням альбумін-креатиніну співвідношення в разовій порції сечі, обчислювали швидкість клубочкової фільтрації. Результати та висновки. У пацієнтів з артеріальною гіпертензією було виявлено зміну нутритивного статусу у вигляді підвищення кількості загальної жирової тканини на тлі зниження пулу м'язової тканини, з розвитком саркопенії в поєднанні з ожирінням. Також у пацієнтів мало місце формування гіпертензійної нефропатії. Було виявлено, що показник ІМТ не є достатньо інформативним для визначення нутритивного статусу, що вимагає застосування методу біоімпедансметрії для визначення відсотка загального та вісцерального жиру, м'язової маси.

Item Type: Article
Additional Information: https://doi.org/10.26641/2307-0404.2020.4.221231
Uncontrolled Keywords: arterial hypertension, nutritional status, kidney function; артеріальна гіпертензія, нутритивний статус, функція нирок; артериальная гипертензия, нутритивный статус, функция почек;
Subjects: Internal diseases
Divisions: Departments > Department of occupational diseases, clinical immunology and clinical pharmacology
Depositing User: Елена Шрамко
Date Deposited: 19 Nov 2021 09:32
Last Modified: 19 Nov 2021 09:32
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/7143

Actions (login required)

View Item View Item