Еколого-гігієнічна оцінка вмісту цинку в системі «ґрунт – атмосферне повітря – вода – харчові продукти » в умовах промислового регіону

Онул, Н.М. (2015) Еколого-гігієнічна оцінка вмісту цинку в системі «ґрунт – атмосферне повітря – вода – харчові продукти » в умовах промислового регіону. Збірник наукових праць співробітників НМАПО імені П.Л.Шупика, Вип.24 (3). pp. 470-476. ISSN 2227-7404

[img]
Preview
Text
3.pdf

Download (414kB) | Preview

Abstract

Метою роботи було визначення регіональних особливостей вмісту цинку в життєзабезпечуючих та депонуючих об’єктах навколишнього середовища промислового регіону. Для досягнення мети проведено дослідження концентрації цинку у грунтах, атмосферному повітрі, воді поверхневих вододжерел централізованого водопостачання, водопровідній воді, харчових продуктах та сировині адміністративних районів, окремих промислових та непромислових міст Дніпропетровської області методом атомно-абсорбційної спектрофотометрії та інверсійної вольтамперометрії. Встановлено, що не зважаючи на достатній рівень цинку у грунтах сучасних міських урболандшафтів, концентрації даного мікроелементу в життєзабезпечуючих середовищах в умовах промислового регіону не лише значно нижчі їх ГДК, але й характеризуються значним дефіцитом порівняно з біологічними рівнями – в межах 10,4-84,5%. Така ситуація обумовлює формування цинкдефіцитних станів у населення промислових територій та може стати фактором ризику погіршення його здоров’я.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Промисловий регіон, вміст цинку, еколого-гігієнічна оцінка.
Subjects: Health and environment
Divisions: Departments > Department of General Hygiene
Depositing User: Елена Шрамко
Date Deposited: 16 Mar 2017 09:26
Last Modified: 16 Mar 2017 09:26
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/1520

Actions (login required)

View Item View Item