Онул, Н.М. (2015) Еколого-гігієнічна оцінка вмісту цинку в системі «ґрунт – атмосферне повітря – вода – харчові продукти » в умовах промислового регіону. Збірник наукових праць співробітників НМАПО імені П.Л.Шупика, Вип.24 (3). pp. 470-476. ISSN 2227-7404
|
Text
3.pdf Download (414kB) | Preview |
Abstract
Метою роботи було визначення регіональних особливостей вмісту цинку в життєзабезпечуючих та депонуючих об’єктах навколишнього середовища промислового регіону. Для досягнення мети проведено дослідження концентрації цинку у грунтах, атмосферному повітрі, воді поверхневих вододжерел централізованого водопостачання, водопровідній воді, харчових продуктах та сировині адміністративних районів, окремих промислових та непромислових міст Дніпропетровської області методом атомно-абсорбційної спектрофотометрії та інверсійної вольтамперометрії. Встановлено, що не зважаючи на достатній рівень цинку у грунтах сучасних міських урболандшафтів, концентрації даного мікроелементу в життєзабезпечуючих середовищах в умовах промислового регіону не лише значно нижчі їх ГДК, але й характеризуються значним дефіцитом порівняно з біологічними рівнями – в межах 10,4-84,5%. Така ситуація обумовлює формування цинкдефіцитних станів у населення промислових територій та може стати фактором ризику погіршення його здоров’я.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Промисловий регіон, вміст цинку, еколого-гігієнічна оцінка. |
Subjects: | Health and environment |
Divisions: | Departments > Department of General Hygiene |
Depositing User: | Елена Шрамко |
Date Deposited: | 16 Mar 2017 09:26 |
Last Modified: | 16 Mar 2017 09:26 |
URI: | http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/1520 |
Actions (login required)
View Item |