Здорове харчування як фактор запобігання захворювань: політика ВООЗ та вітчизняний досвід (до 75-річчя діяльності ВООЗ в Україні)

Гуліч, М.П. and Петренко, О.Д. (2023) Здорове харчування як фактор запобігання захворювань: політика ВООЗ та вітчизняний досвід (до 75-річчя діяльності ВООЗ в Україні). Медичні перспективи = Medicni perspektivi (Medical perspectives) (3). pp. 152-162. ISSN 2307-0404 (print), 2786-4804 (online)

[img] Text
ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ЯК ФАКТОР.pdf

Download (641kB)
Official URL: https://medpers.dmu.edu.ua/

Abstract

В умовах постійного зростання тягаря хронічних неінфекційних захворювань діяльність Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) спрямована на розробку політики й стратегії в галузі профілактики неінфекційних хвороб (НІЗ) та постійно розвивається. Робота присвячена розгляду послідовної політики ВООЗ, викладеної в документах щодо зв’язку харчування з розвитком НІЗ. Мета роботи: визначити основні етапи політики ВООЗ щодо здорового харчування як головної передумови запобігання розвитку неінфекційних захворювань та окреслити відповідні заходи в Україні. Матеріали й методи: інформаційні, бібліографічні, нормативно-правові. Використано методи: системноструктурний, формально-логічний, бібліографічний та метод неформалізованого (традиційного) аналізОсновні результати. Проведено аналіз політики ВООЗ щодо здорового харчування як фактора запобігання розвитку хронічних неінфекційних захворювань. Визначено ключові етапи політики та ухвалення рішень на глобальному рівні протягом останніх трьох десятиліть. Установлено, що еволюція ролі харчування в рамках політики ВООЗ відбулася від заклику до урядів країн розробити державні політики щодо харчування населення та створити національні плани дій у 90-х роках минулого століття до глобальних стратегій і дій, які відбулися у ХХІ столітті. Розглянуто базові документи ВООЗ щодо зв’язку харчування з розвитком хронічних захворювань та розширення розуміння змісту та необхідностіздорового харчування. Висвітлено питання реалізації політики ВООЗ в Україні: розроблено і впроваджено «Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку на період до 2030 року» (2018), який став дорожньою картою для розробки низки керівних документів. Важливіші з них стосуються організації та норм здорового харчування дітей. Однак формування вітчизняної нормативно-правової бази щодо здорового харчування остаточно ще не завершено. Висновки. Визначено, що Україна потребує удосконалення політики щодо обмеження використання насичених жирів, промислово вироблених трансжирних кислот, обмеження орієнтованого на дітей маркетингу нездорової їжі та безалкогольних напоїв. Існує необхідність проведення широких інформаційних та просвітницьких заходів у межах просування рекомендацій ВООЗ щодо здорового харчування

Item Type: Article
Additional Information: DOI: 10.26641/2307-0404.2023.3.289218
Uncontrolled Keywords: Ключові слова: здорове харчування, профілактика хронічних захворювань, політика ВООЗ, законодавчі та нормативно-правові акти України, здорові харчові звички; healthy nutrition, prevention of chronic diseases, WHO policy, legislative and regulatory acts of Ukraine, healthy eating habits
Subjects: Food hygiene
Preventive medicine
Divisions: University periodicals > Medical perspectives
Depositing User: Ирина Медведева
Date Deposited: 15 Apr 2024 09:32
Last Modified: 15 Apr 2024 09:32
URI: http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/8845

Actions (login required)

View Item View Item