Дроздов, А.Л. and Родинский, А.Г. and Зубковская, А.Г. and Демченко, Е.М. and Романенко, Л.А. (2015) Нейротропное действие соевого лецитина в процессе формирования когнитивной функции у белых крыс. Медичні перспективи, XX (1). pp. 4-9. ISSN 2307-0404
|
Text
4-9.pdf - Published Version Download (240kB) | Preview |
Abstract
В експериментах на білих щурах вивчалася нейротропна дія соєвого лецитину, відомого як джерело поліненасичених жирних кислот, на фоні нейротоксичного впливу чотирьоххлористого вуглецю. Курсове введення CCl4 виявило суттєвий гальмівний ефект, що позначився на спонтанній поведінці білих щурів у «відкритому полі» значним пригніченням рухливості (44%-77%), дослідницької активності (81%), а також посиленням емоційності (140%). Таке порушення когнітивної функції, можливо, пов’язане з прооксидативним ефектом CCl4 та зменшенням вмісту поліненасиченої фракції жирних кислот у структурі ліпідів мозку. Курсове використання соєвого лецитину, препарату з антиоксидативною дією та мембраностабілізуючим ефектом, приводило до оптимізації спонтанної поведінки щурів. Відновлювався рівень дослідницького ніркового інстинкту, емоційності, вертикальної рухливості, а горизонтальна рухливість навіть збільшувалась на 59%. Таким чином, соєвий лецитин можна рекомендувати як препарат, що корегує когнітивну функцію мозку. In experiments conducted on white rats neurotropic action of soy lecithin, known as a source of unsaturated fatty acids on the background of the neurotoxic impact of CCl4 was studied. Useage of CCl4by courses showed a significant inhibitory effect that affected the spontaneous behavior of rats “in the open field” by significant inhibition of mobility (44 - 77%), research activity (81%) and increased emotionality (140%). Such usage of soy lecithin having anti-oxidant activity and membrane-stabilizing effect led to optimization of spontaneous behavior of rats. The infringement of cognitive function is, possibly, due to the prooxydative effect of CCl4 and decrease in the unsaturated fatty acid fraction in the structure of the brain lipids. Level of research, mink instinct, emotionality, vertical mobility were restored, and horizontal mobility even increased by 59%. Thus, soy lecithin may be recommended as a drug with correcting cognitive brain function.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | соевый лецитин, полиненасыщенные жирные кислоты (ПНЖК), когнитивная функция soy lecithin, polyunsaturated fatty acids (PUFAs), cognitive function |
Subjects: | Physiology Experimental medicine |
Divisions: | University periodicals > Medical perspectives |
Depositing User: | Users 9 not found. |
Date Deposited: | 21 May 2015 07:49 |
Last Modified: | 20 Oct 2015 11:25 |
URI: | http://repo.dma.dp.ua/id/eprint/347 |
Actions (login required)
View Item |